top of page
Search
  • garapis26

Μπακαλιάρος με σκορδαλία παντζαριού


ΥΛΙΚΑ

Για τον μπακαλίαρο:


1 φιλέτο ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου

2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει

350 ml μπίρα ή σόδα ή sprite

Αλεύρι για το πανάρισμα

Αλάτι

Ηλιέλαιο (για τηγάνισμα)


Για την σκορδαλιά παντζαριού:


3 - 4 μικρά παντζάρια βρασμένα ή ψητά

2 - 3 φέτες λευκό μουλιασμένο ψωμί (μόνο ψίχα)

100 γρ. ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδο

20 ml ξίδι λευκό ή λεμόνι

Ξύσμα λεμονιού

Αλάτι

Πιπέρι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


o Για το κουρκούτι, αναμειγνύουμε σε ένα μπόλ με το σύρμα το αλεύρι που φουσκώνει, μια πρέζα αλάτι, την μπύρα και μερικά παγάκια που θα βοηθήσουν να δέσει το μείγμα


o Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη σκορδαλιά


o Για την σκορδαλία, βάζουμε στο μπλέντερ το ψωμί, τα παντζάρια, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, το ξύδι και το μισό ελαιόλαδο. Χτυπάμε πολύ καλά ενώ συγχρόνως προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει μια λεία σκορδαλιά!


o Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχει κάψει καλά. Αλευρώνουμε καλά ένα ένα τα κομμάτια μπακαλιάρου, που θα βοηθήσει να σταθεί το κουρκούτι στο ψάρι. Στη συνέχεια, βουτάμε καλά τον μπακαλιάρο στο κουρκούτι και τον βάζουμε στο λάδι και τον αφήνουμε να τηγανιστεί μεχρι να πάρει τέλειο χρυσαφένιο χρώμα. Με τη βοήθεια δυο πιρουνιών γυρνάμε το ψάρι για να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά.


o Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά για να μην αρπάξει το κουρκούτι και μείνει το ψάρι άψητο. Όταν σχηματίσει τραγανή, χρυσαφένια κρούστα και από τις δυο πλευρές, το μεταφέρουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τηγανίσουμε όλο το ψάρι. Απολάυστε!


* TIPS


- Το σωστό κουρκούτι πρέπει να είναι ένας χυλός σχετικά σφιχτός που δεν θα ρέει από το κουτάλι που χρησιμοποιήσαμε για την ανάμειξη των υλικών, αλλά θα πέφτει απαλά. Αν το κουρκούτι είναι αραιό, προσθέτουμε λίγο κορν φλάουρ ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Αντιθέτως, αν το κουρκούτι είναι πηχτό, προσθέτουμε λίγο νερό.


- Για πιο εύγεστο αποτέλεσμα, μπορούμε να προσθέσουμε στο κουρκούτι διάφορα μπαχαρικά όπως καπνιστή πάπρικα, πιπέρι καγιέν, κάρι ή κύμινο αλλά και ψιλοκομμένα μυρωδικά όπως άνηθο, μαϊντανό, κρεμμύδι, σκόρδο, ρίγανη, δυόσμο ή μέντα.


- Για το τηγάνισμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπορέλαιο για ένα πιο ελαφρύ και τραγανό αποτέλεσμα. Πριν αρχίσουμε το τηγάνισμα, θα πρέπει να έχουμε βάλει το λάδι μας σε ένα βαθύ τηγάνι και να το αφήσουμε να κάψει καλά. Αν τηγανίζουμε θαλασσινά (π.χ. καλαμαράκια) ή λαχανικά (π.χ. κολοκυθάκια) τα βάζουμε λίγα λίγα στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν γυρίζοντάς τα με τρυπητή κουτάλα και από τις δυο πλευρές.







34 views0 comments
bottom of page